Geen geld meer om rekeningen te betalen: Stappenplan met oplossingen

Geen geld meer om rekeningen te betalen
Heb je geen geld meer om rekeningen te betalen en blijven er elke maand rekeningen liggen? Je hebt dan duidelijk geldproblemen. Als je zelfs huur, het gas, licht en water én je verzekeringen niet meer betalen, dan zit je echt in een zwaar penibele situatie.

In Nederland kampen heel veel huishoudens met schulden en geldproblemen. Zij hebben geen geld meer om rekeningen te betalen en kunnen wel wel wat hulp gebruiken. Er zijn diverse instanties die je kunnen helpen, maar voordat het zover is, moet je wel over je financiële problemen willen praten en hulp willen aanvaarden. In dit artikel wordt een stappenplan met oplossingen voor je geldproblemen uiteengezet.

Een op vijf huishoudens heeft betalingsproblemen

Als je denkt dat je de enige bent die geldproblemen heeft, dan heb je het mis. Maar liefst 21% van de huishoudens heeft problemen om alle rekeningen op tijd te betalen. Dat zijn 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens. De helft van deze groep heeft ernstige problemen en dat betekent dat zij regelmatig huur of hypotheek te laat betalen, er loonbeslag is gelegd of de energie is afgesloten. Dit blijkt uit het rapport Financiële Problemen 2018 dat het Nibud in december 2018 publiceerde. Naast het grote aantal mensen met geldproblemen, blijkt uit dit onderzoek dat slechts schrikbarend weinig mensen met ernstige betalingsproblemen hulp krijgen bij het oplossen ervan. Onder deze huishoudens zitten ook veel alleenstaanden met kinderen en dat is iets om je grote zorgen over te maken. RTL Z brengt onze schulden in kaart en vertelt wat problematische schulden zijn.Geen geld meer om rekeningen te betalen: stappenplan

Geen geld meer om rekeningen te betalen? In dit artikel vind je een stappenplan waarmee je kunt werken aan het oplossen van je geldproblemen en ervoor te zorgen dat je ook in de toekomst gevrijwaard blijft van financiële perikelen en schulden. Check de vijf stappen.
 1. Bespreek je geldproblemen 
 2. Roep hulp in 
 3. Leer omgaan met geld
 4. Breng je kosten terug
 5. Zoek naar extra inkomsten
#1 Bespreek je geldproblemen

De allerbelangrijkste en eerste stap is dat je met iemand over je geldproblemen moet praten. Ook al zijn je geldproblemen nog niet zo heel ernstig, krop het niet op en vertel het aan je moeder, je begeleider of aan iemand anders die je kan helpen. In je eentje red je het vaak niet. Schulden werken verlammend en door geldstress kun je sowieso vaak minder goed nadenken . De kans op onverstandige beslissingen is dan groot.
Daarnaast schamen mensen zich voor hun financiële problemen, ze vinden dat ze gefaald hebben en wachten daardoor te lang om hulp te vragen. Gemiddeld wacht men 5 jaar voordat hij aan de bel trekt. Hierdoor stapelen de problemen zich op. Aanmaningen, incassokosten en boetes kunnen in die 5 jaar zorgen dat het bedrag wel 10 keer zo hoog wordt. Dit is niet nodig en de financiële problemen worden alleen maar erger! Bovendien komen schulden bijna nooit alleen. Er is vaak meer aan de hand. Werkloosheid, laaggeletterdheid, ziekte of een echtscheiding gaan vaak samen met schulden.

De overheid lanceerde eind mei een campagne om het taboe om over schulden te doorbreken. Op Kom uit je schuld delen schuldenambassadeurs hun ervaringen. Deze mensen laten zien dat iedereen -jong, oud, rijk, arm- in de financiële problemen kan komen. Ook vind je op de site informatie over organisaties en instantie waar je voor hulp terecht kunt.

geen geld meer om rekeningen te betalen
Nog maar €5,- om je rekeningen te betalen? Schakel dan hulp in!

#2 Geen geld meer om rekeningen te betalen: Roep hulp in

Heb je geen geld meer om rekeningen te betalen, dan is het belangrijk om hulp te zoeken. Zijn je geldproblemen nog niet heel erg groot, dan kun je een beroep doen op tal van vrijwilligersorganisaties. Zij kunnen je helpen om je administratie weer op orde te krijgen en een overzicht op te stellen van inkomsten en uitgaven en meer praktische hulp. Deze hulp is gratis en meestal tijdelijk.
Een aantal van de bekendste organisaties die je eerste hulp bij schulden kunnen bieden, zijn:
Bekijk hieronder een video over wat de thuisadministratie van Humanitas voor je kan betekenen.


Ernstige geldproblemen

Zijn je geldproblemen een stuk groter, heb je helemaal geen geld meer om rekeningen te betalen en krijg je bijvoorbeeld brieven van schuldeisers, incassobureaus of deurwaarders? Ligt er beslag op je loon, uitkering of bankrekening? Bestaat de kans dat gas, water en elektriciteit wordt afgesloten of erger nog, dat je uit huis wordt gezet? Dan kun je het beste hulp inroepen van het Juridisch Loket of de gemeente.
Het Juridisch Loket geeft je gratis juridisch advies over schulden en incassozaken. Op de website vind je informatie en tips, maar ook voorbeeldbrieven die je kunt gebruiken.

De gemeente biedt ook hulp bij geldproblemen. Iedere gemeente biedt gratis schuldhulp aan inwoners. De schuldhulpverlening van de gemeente heeft 3 manieren om je uit de schulden te helpen:
 1. Schuldbemiddeling: De schuldhulpverlener van de gemeente neemt contact op met jouw schuldeisers om betalingsafspraken te maken. Binnen 36 maanden wordt zoveel mogelijk geld opzij gezet om je schuldeisers te betalen. Wat er aan schuld overblijft, hoeft je niet meer te betalen.
 2. Schuldsaneringskrediet: In dit geval krijg je een lening (het zogenaamde saneringskrediet). Je krijgt deze lening van de gemeentelijke krediet- of stadsbank en je moet dit bedrag binnen 36 maanden met rente terugbetalen aan de gemeente.
 3. Dwangakkoord: Willen jouw schuldeisers niet meewerken? Dan kun je de rechter vragen om een ‘dwangakkoord’. De schuldhulpverlener van de gemeente helpt je bij de aanvraag. Het kan gebeuren dat je bij een dwangakkoord alsnog in een minnelijk schuldentraject terechtkomt, omdat de rechter de schuldeisers dwingt om mee te werken.
 Bekijk hieronder een voorlichtingsvideo van de Gemeentelijke Kredietbank.


#3 Leer omgaan met geld

Heb je je geldproblemen in bedwang of nog beter zijn je schulden afgelost, dan is het verstandig om te leren hoe je om moet gaan met geld zodat je in de toekomst financiële problemen kan voorkomen. Dat hoef je natuurlijk niet helemaal alleen te doen. Je kunt om de tafel gaan zitten met de organisaties die hierboven al zijn genoemd. Ook zijn er tal van checklists die je helpen om je geldzaken op orde te krijgen en te houden. De checklist van Wijzer in Geldzaken is een erg handige.

#4 Breng je kosten terug

Heb geen geld meer om rekeningen te betalen, heb je schulden en zit je in de financiële problemen, dan moet je een manier vinden om je kosten terug te brengen. Je moet wel een plan hebben. Breng in kaart waar je wel en waar je niet op kunt besparen en dat betekent keuzes maken. Misschien moet je wel verhuizen naar een goedkopere woning of moet je minder kleding kopen en minder vlees gaan eten. Het is een sport om bij te houden wat het je per week bespaart. En er is bijna altijd wel een manier waarop je kunt besparen. Ga bijvoorbeeld goedkoper boodschappen doen of bespaar op abonnementen. Ook schreef ik onlangs over de Voorzieningenwijzer die door sommige gemeenten, woningcorporaties en huurdersorganisaties wordt ingezet om hun inwoners of huurders te helpen besparen op hun vaste lasten en beter gebruik te laten maken van gemeentelijke regelingen, belastingen en regelingen.
Soms lijkt het te gaan om kleine bedragen, maar bij elkaar opgeteld kan het flink oplopen. Op de site van het Nibud staat een handig leidraad voor een bespaarplan.

#5 Zoek naar extra inkomsten

Kijk naar alternatieve manieren om meer inkomsten te genereren. Ga bijvoorbeeld op zoek naar een andere baan, ga meer uren draaien of ga spullen verkopen op marktplaats.
Ook is het verstandig om geen geld te laten liggen waar je eigenlijk wel recht op hebt. Heb je bijvoorbeeld vertraging met de trein door een storing of gemiste aansluiting, dan heb je recht op geld terug ter compensatie van het ongemak. Ook vragen veel mensen geen toeslag aan voor zorg. Men vergeet het of vindt het te ingewikkeld. In totaal gaat het om zo'n honderdduizend mensen die in 2018 geen financiële tegemoetkoming voor de zorgpremie hebben aangevraagd, terwijl zij daar wel recht op hadden. En misschien heb je ook nog wel recht op andere toeslagen en inkomensondersteunende regelingen?

extra inkomsten
Zoek naar extra inkomsten!
Tools en handige sites

Er zijn tal van tools, hulpmiddelen en handige sites die je meer inzicht geven in je geldzaken en waar je advies kunt krijgen. Hieronder heb ik er een aantal opgesomd.
 1. Heb je hulp nodig bij schulden? Er vaak meer mogelijk dan je denkt. Er zijn adressen waar je terechtkunt voor hulp. Het Nibud geeft uitleg.
 2. Met het aflosplan op de website zelf je schulden regelen kunnen mensen stap voor stap een oplossing voor hun beginnende schulden uitwerken.
 3. Eerste hulp bij schulden geeft advies hoe je schulden kunt voorkomen. Je kunt er ook uitrekenen wat schulden je kosten.  
 4. Heb je schulden en een eigen huis? De site huis onder water biedt hulp bij het in kaart brengen van jouw situatie, zodat je kunt bepalen of het noodzakelijk is om actie te ondernemen.
 5. Incasso? Betaal, maar alleen als het klopt. Consuwijzer geeft praktisch advies als je een brief van een incassobureau in je bus krijgt.
 6. Veel mensen laten geld liggen, terwijl ze moeite hebben met rondkomen. Ook bij de Belastingdienst blijft veel geld liggen. Aangifte doen kan nog tot 5 jaar terug. Maar op welke inkomensondersteunende regelingen en toeslagen heb je recht? Dat kun je checken via bereken uw recht.
 7. Geldfit helpt jou om je geldzaken fit te houden! Of om ze fit te krijgen. Op de site kun je een test doen om te kijken of je hulp nodig hebt bij het oplossen van je geldproblemen. Heb je de vragen beantwoord? Dan krijg je een passend advies.
 8. Kandoor biedt je meer kennis in geldzaken. Kandoor brengt mensen die informatie over geldzaken nodig hebben in contact met mensen die over die kennis beschikken. Zo kunnen de kenners je als gids bijstaan in het maken van keuzes die je financiële toekomst gezonder maken.
 9. Moneyfit is een site voor jongeren, waarin je kunt checken hoe jij er financieel voorstaat en hoeveel je deze maand kunt besteden.
 10. Wij gaan het fiksen is een app waarmee je een buddy kunt zoeken die jou kan helpen met geldvragen en met het opstellen van een overzicht van inkomsten en uitgaven.
 11. Wijzer in geldzaken is een initiatief van het ministerie van Financiën. Op de site vind je informatie over hoe je orde kunt brengen in je administratie en een huishoudboekje kunt bijhouden. Je vindt er ook advies over pensioen, sparen, verzekeringen, studeren, hulp bij schulden en veel andere financiële zaken.
 12. Geldstress en financiële problemen kunnen leiden tot stress, angst en kunnen spanningen en ruzie veroorzaken in een relatie. Mindkorrelatie biedt hulp en advies, toegespitst op je persoonlijke situatie.
Meer tips

Heb je meer tips om uit de schulden te blijven en grip op je geld te krijgen? Weet je bijvoorbeeld een slimme app waarmee je geld kunt besparen of een instantie die je heel goed heeft geholpen om je financiën op orde te krijgen? Laat het me dan a.u.b. weten. Dan verwerk ik die in een volgend artikel. Je kunt me mailen via het contactformulier

Bronnen: Gewoon over geld, Nibud, Telegraaf, Wegwijzer in Geldzaken
Bronnen afbeeldingen: Pixabay, Skitterphoto, Maxpixel

Lees ook 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je een tip voor Geen Geld, bijvoorbeeld om geld te besparen, een suggestie over goedkoop boodschappen doen, over geld verdienen met bloggen, over bijverdienen, of wat dan ook! Laat je reactie dan hier achter. Alvast bedankt!