Geen geld voor dierenarts of voor de aanschaf van dierenvoer?!

geen geld voor dierenvoer
Geen geld voor dierenarts of voor dierenvoer? Het is een groot probleem voor mensen die met financiële problemen te kampen hebben. Zij kunnen de verzorging van hun dier niet meer kunnen betalen. Hierdoor krijgen de dieren soms niet de zorg die ze nodig hebben. Soms koopt het baasje dan maar geen dierenvoer en gaat maar niet naar de dierenarts met de hond of de kat, waardoor het diertje met de kwaal moet blijven doorlopen.

Volgens het LICG leven er in Nederland naar schatting 66.000 huisdieren bij gezinnen die onder de armoedegrens leven. Het is voor hen erg last om voer te kopen en de medische hulp te betalen.

Goed voor je gezondheid

Een huisdier is voor veel mensen heel belangrijk. Het hebben van een huisdier heeft positieve effecten op de mentale en fysieke gezondheid. Daar is al heel veel onderzoek naar gedaan. Dat geldt voor gezonde mensen, maar met name voor mensen waarmee het niet zo goed gaat.

Een huisdier is voor velen vaak veel meer dan ‘alleen een dier’. Een huisdier biedt steun, rust, geeft genegenheid en is trouw. Dieren geven gezelschap en kunnen helpen bij het leggen van sociale contacten. De band tussen mens en dier kan enorm sterk zijn. Het is fijn om voor een diertje te zorgen en voor sommige mensen is een huisdier als een kind en helpt een huisdier mensen door te gaan in het leven. In onderzoek Zorg voor dierenwelzijn komt ten goede aan de burger, wordt dat beeld nog eens bevestigd, want het blijkt dat huisdieren voor minima belangrijker zijn dan voor mensen waar het financieel goed mee gaat. Minima hebben een sterkere band met hun huisdier. Ook geven minima vaker aan dat het huisdier wordt beschouwd als volwaardig gezinslid.

Geen geld en toch goed voor je huisdier zorgen

De hechte band tussen mens en dier is vaak de reden dat afscheid doen van een dier voor veel mensen geen optie is, ook al kampen ze met grote geldproblemen. Er is een aantal mogelijkheden waardoor je de zorg voor je huisdier toch kunt betalen. Zo zijn er diverse gemeenten die regelingen hebben voor minima met huisdieren. Ook zijn er dierenvoedselbanken en diverse minimadierenartsen die een lager tarief rekenen voor mensen met een laag inkomen. Daarnaast zijn er ook nog tal van stichtingen waar je kunt aankloppen voor steun.

Wat kost een huisdier?

Het allerbelangrijkste advies is als je geen geld geld hebt, je moet realiseren dat een huisdier dier geld kost. Heb je geldstress, een bijstandsuitkering en zit je financieel in een lastig pakket? Schaf dan geen huisdier aan. Het Nibud heeft becijferd dat een hond gemiddeld €50,- per maand kost en een kat €23,-. Maar wat als je al een huisdier hebt en het gaat je opeens financieel niet meer voor de wind? Doe je je diertje dan weg? Waarschijnlijk niet.

Hulp van gemeenten

Er zijn wel diverse gemeenten die regelingen hebben voor minima met huisdieren. Zo kent Amsterdam de ADAM-regeling (Amsterdamse Dierenhulp aan Minima). Als je huisdier ziek is en je in het bezit bent van een Stadspas met groene stip, dan kun je een waardebon aanvragen voor een gratis bezoek aan de dierenarts en korting krijgen op een medisch behandeling voor je huisdier. Ook kun je je hond, kat of konijn gratis laten chippen, castreren of steriliseren. Ook in Rotterdam ziet de gemeente dat het hebben van een huisdier veel positieve effecten heeft. Daarom kunnen   Rotterdamse senioren die onder het bestaansminimum leven, met een financiële regeling spulletjes en voer voor hun huisdier kopen. In Arnhem kunnen inwoners van de stad die op de armoedegrens leven en een huisdier hebben, een tegemoetkoming in dierenartskosten krijgen. Ze moeten dan wel over een Gelrepas beschikken. Check bij je eigen gemeente of er een dergelijke bestaat.

Dierenvoedselbank

Een ander mogelijkheid is om gebruik te maken van een dierenvoedselbank. Zij verschaffen voeding voor huisdieren uit aan huisdiereigenaren dit zelf niet kunnen betalen. Je moet natuurlijk wel kunnen aantonen dat je krap bij kas zit. Vaak moet je een pasje van de voedselbank hebben of via de hulpverlening zijn doorgestuurd. Er is een aantal officiële dierenvoedselbanken, maar er zijn ook heel veel goedwillende initiatieven van groepjes particulieren die vaak wat minder goed zijn georganiseerd en meestal alleen via Facebook te zijn benaderen. Bekijk het overzicht met alle dierenvoedselbanken in Nederland. Bekijk heronder een reportage over de dierenvoedselbank Rijnmond.


Minimadierenarts

Naast de dierenvoedselbank is er ook de minimadierenarts. Dit zijn dierenartsen waar mensen in een financieel moeilijke situatie tegen een gereduceerd tarief, ook wel sociaal tarief genoemd, hun dieren kunnen laten behandelen. Je kunt ze vinden door te googelen op de dierenarts sociaal tarief of minimadierenarts.
Huisdiereneigenaren met een bijstandsuitkering in de gemeenten Apeldoorn, Deventer, Zutphen en de regio Rotterdam kunnen kunnen terecht bij de zogenoemde Minimax Dierendokter. De Dierenbescherming bedacht deze budget dierenzorg. Het is een dierenarts voor baasjes met weinig geld waar je tegen minimale kosten je huisdier kunt laten behandelen. Bekijk ook eens het overzicht van (bijna) alle minimadierenartsen.


Stichtingen voor huisdieren

Er is een groot aantal stichtingen dat huisdiereneigenaren helpt met het betalen van medische kosten, dierenvoer en andere zaken. Hieronder is een aantal van die stichtingen op een rijtje gezet.
  • Quidem Carus helpt eigenaren die leven van een minimuminkomen met het oplossen van acute noodsituaties.
  • Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn richt op het welzijn van de huisdieren van minima  en niet kunnen voorzien in de basiszorg voor hun huisdier, met name op het gebied van voeding en acute medische zorg.
  • Stichting Dieren Steun is actief in de Drechtsteden. De stichting helpt minima met de zorg van hun huisdieren en deelt voerpakketten en dierbenodigdheden uit. In schrijnende gevallen helpt de stichting met de betaling van onvoorziene medische kosten.
  • Stichting Doolittle is een organisatie die financiële ondersteuning biedt aan huisdiereigenaren in de regio Venlo die minder vermogend zijn met het betalen van kosten voor de dierenarts.
  • Stichting H.O.M.E (Help.Ons.Met.Eten) is een verschaft dierenvoer. 
  • Stichting Hulp Aan Dieren In Nood biedt minima hulp met het betalen van incidentele hoge kosten voor hun huisdier.
  • Stichting Hulp Aan Hond biedt steun aan hond en aan baasje die niet meer voor het dier kan zorgen.
  • Stichting Mendina is een fonds dat huisdiereneigenaren met een laag inkomen helpt met het betalen van de kosten voor dierenarts, medicijnen of een operatie.
  • Stichting Mens Dier Nood is actief in de regio Tilburg en helpt minima om de dierenarts kosten te betalen voor hun zieke huisdier.
  • Stichting Sociale Huisdierenzorg helpt mensen met een laag inkomen die wel graag een huisdier hebben, maar niet de financiën hebben voor sterilisatie huisdier.
Geen geld voor dierenarts

Meer tips

Heb je tips, adressen en handige adviezen voor mensen die geen geld hebben en wel voor hun huisdier moeten zorgen? Laat het me dan a.u.b. weten. Dan verwerk ik die in een volgend artikel. Je kunt me mailen via het contactformulier.

Bronnen: BijstandsBlues, Dibevo, Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren, Nibud
Bronnen afbeeldingen: Pxhere, Pixabay

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Heb je een tip voor Geen Geld, bijvoorbeeld om geld te besparen, een suggestie over goedkoop boodschappen doen, over geld verdienen met bloggen, over bijverdienen, of wat dan ook! Laat je reactie dan hier achter. Alvast bedankt!